Antioksidanti iz namirnica ili suplementi
Ispitivanjima je utvrđeno da uzimanje suplemenata nema isti uticaj kao unošenje antioksidanata putem hrane. Takođe, suplementi mogu da spreče apsorpciju drugih hranljivih sastojaka iz hrane.
Da li su nam suplementi neophodni?
Antioksidanti su postali popularni devedesetih godina prošlog veka kada je ustanovljena uloga slobodnih radikala u nastanku mnogih hroničnih bolesti: zagušenja arterija, raka, gubitka vida itd. Počela su naučna istraživanja na tu temu, ali industrija hrane i farmaceutska industrija su se odmah pokrenuli kao bi populaciji dostavili hranu i suplemente bogate antioksidantima, tvrdeći da se uspešno bore protiv mnogobrojnih bolesti.
Naučna istraživanja, nalažost, nisu potvrdila nadanja da suplementi antioksidanata i dodaci hrani mogu da leče hronične bolesti. Mnoga istraživanja su pokazala da neki antioksidanti u visokim dozama mogu suprotno tome, da pomognu nastanak nekih bolesti. To nije sprečilo industriju da nastavi da u hranu dodaje suplemente antioksidanata i da ih promoviše kao aditive koji sprečavaju srčana oboljenja, rak, kataraktu, gubitak pamćenja i druga stanja.
Suplementi ili sveža hrana
Dnevni unos antioksidanata je esencijalan za optimalno zdravlje, ali više ne znači uvek i bolje. Preteran unos izolovanih antioksidanata može imati toksični efekat i može čak pogurati pre nego sprečiti oksidativna oštećenja, fenomen nazvan antioksidant paradoks. Zato mnogi stručnjaci u zdravstvu savetuju da se izbegavaju visoke doze antioksidativnih suplemenata.
Uzimanje suplemenata antioksidanata nije preporučljivo iz više razloga.
Vežbanje. Zato što slobodni radikali doprinose zamoru i oštećenju mišića, preporučeno je uzimanje suplemeneta radi ublažavanja ovih efekata i poboljšanja performansi mišića. Međutim, studije su pokazale da unošenje suplemenata, posebno vitamina C i E, može da se kosi sa adaptabilnosti tela vežbanju i da čak eliminiše koristi vežbanja.
Uzimanje suplemenata smatra se da smanjuje rizik od nastanka raka. Međutim, nekoliko studija je pokazalo da suplementi ne smanjuju rizik od nastanka raka, već naprotiv, povećavaju rizik pojednih vrsta: suplement beta-karoten povećava rizik od raka bešike, a kod ljudi koji konzumiraju cigarete rak pluća.
Uzimanje antioksidanata iz hrane je daleko zdravije nego uzimanje suplemenata. Na primer, jedna studija je vršila poređenja efekta ispijanja soka crvene narandže i zašećerene vode, gde su oba pića imala jednaku količinu C vitamina. Pronašli su da je sok imao primetno veću antioksidativnu moć. To dokazuje da jedinjenja u hrani rade u sinergiji. Uzimanje izlovanih hranljivih sastojaka nema istu korist.
Najbolja strategija za unos adekvatne količine antioksidanata jeste ishrana različitim povrćem i voćem, zajedno sa drugim zdravim navikama.
Antioksidanti u namirnicama
Antioksidanti nisu sami po sebi određeno jedinjenje, već funkcija koju mnoga jedinjenja, uglavnom biljnog porekla, imaju u telu. Antioskidanti mogu biti: vitamin A, vitamin C, vitamin E, beta-karoten, likopen, lutein, selen…
10 Razloga da uključite aroniju u ishranu
Aronija sadrži antioksidante koji se u telu bore protiv slobodnih radikala. Radikali su nestabilni molekuli, korisni u malim količinama, ali u većim mogu da izazovu oštećenja na ćelijama i dovedu do oksidativnog stresa.
Aronija i antioksidanti (i nešto malo hemije)
Aronija je nosilac najjače antioksidativne aktivnosti u svetu biljne ishrane i često se u mnogobrojnim tekstovima može naići na podatak da je aronija bogata antioksidantima, vitaminom P, flavonoidima, antocijaninima ili polifenolima.
Aronija VP
Naša plantaža aronije nalazi se na Fruškoj gori u prijatnom i šumovitom okruženju. Naša mala manufaktura bazirana je na izradi matičnog soka aronije. Želja nam je da podignemo svest o važnosti prevencije…