10 Razloga da uključite aroniju u ishranu

Redovnom i dugotrajnom upotrebom, aronija može da doprinese zdravlju na više načina. Pre nego što uključite aroniju u ishranu treba da znate jednu vrlo važnu činjenicu:

Aronija nije zamena za lek, ona je veoma zdrav, moćan i prirodan način da se unapredi imunitet i opšte zdravlje.

ukljucite aroniju u ishranu

Kako nam aronija pomaže da ostanemo zdravi

1. Aronija sadrži antioksidante  koji se u telu bore protiv slobodnih radikala. Radikali su nestabilni molekuli, korisni u malim količinama, ali u većim mogu da izazovu oštećenja na ćelijama i dovedu do oksidativnog stresa. Mnogobrojne studije dovode aroniju, borovnicu, kupinu i malinu u sam vrh voćnih namirnica sa izraženom antioksidativnom aktivnošću.

2. Bobice mogu da poboljšaju odnos šećera i insulina u telu. Štite ćelije od visokog nivoa šećera, mogu da pomognu u povećanju osetljivosti insulina i smanje nivo šećera i reakciju insulina kao odogovor na obroke bogate složenim ugljenohidratima. Ovi efekti javljaju se i kod zdravih ljudi.
3. Visok sadržaj vlakana. Ovo su rastvorljiva vlakna. Ona usporavaju kretanje hrane kroz digestivni trakt i tako smanjuju osećaj gladi. Smanjuju unos kalorija i olakšavaju održavanje zdrave telesne težine. Visok nivo vlakana ukazuje na nizak sadržaj ukupnih ugljenih hidrata.
4. Pomoć pri upalama. Upale su reakcije tela na infekciju. Danas, moderan način života dovodi do hronične upale izazvane stresom, neadekvatnom fizičkom aktivnošću i nezdravim izborom hrane. Hronične upale zatim doprinose pojavi dijabetesa, srčanih oboljenja i preterane gojaznosti.
5. Mogu da pomognu u snižavanju nivoa holesterola. Mogu da spreče LDL holesterol da oksidira i tako postane veliki rizik za srčana oboljenja.
6. Dobre su za kožu. Redukuju stvaranje bora i količinu slobodnih radikala koji oštećuju kožu i vode starenju. Koža prirodno sadrži kolagen koji joj daje elastičnost i čvrstinu. Pojedini antioksidanti u bobicama blokiraju enzime koji oštećuju kolagen u koži nakon preteranog sunčanja.
7. Mogu da pomognu protiv raka. Pojedini antioksidanti smanjuju tumor markere i pomažu u borbi protiv pojednih vrsta raka: rak jednjaka, usta, grudi i debelog creva.

8. Mogu da se koriste u skoro svim vrstama dijeta.
Iako u low-carb i keto dijetama treba izbegavati voće, bobice se u manjoj količini mogu koristiti. Jedino osobe na low-fiber dijetama (usled izvesnih poremećaja varenja) ne bi trebale konzumirati bobice.

9. Mogu da pomognu da arterije ostanu zdrave.
Ćelije koje grade zidove arterija omogućavaju krvni pritisak. Intenzivne upale mogu da oštete ove ćelije i umanje funkcionalnost arterija, što je veliki rizik za srčana oboljenja.

10. Ukusne same ili u zdravim receptima. Bez sumnje bobice su veoma ukusne i nije im potrebno dodatno zaslađivanje.

Kako da uključite aroniju u ishranu

Aronija je odličan dodatak ishrani. Krajem avgusta bobice dozrevaju i tada imaju sladak ukus, mada je same bobice teško jesti sveže ubrane. Zbog svoje jake kore bogate polifenolima bobice ostavljaju u ustima osećaj suvoće (zbog čega i imaju u engleskom jeziku nazivu Chokeberry ili davi-bobice).

Zato je mnogo lakše dodati bobice u smuti ili jogurt.

Bobice takođe mogu da se zamrznu. Pri niskim temperaturama ne gube na kvalitetu, a nakon odmrzavanja imaju još slađi ukus.

Mogu da se jedu u užinama, desertima, salatama, mogućnosti su nepresušne.

Ipak, najlepše je piti sok. Sok od aronije je sladak, ukusan i izuzetno osvežavajući. Dobija se mlevenjem i ceđenjem sveže ubranih bobica aronije. Mogu da ga konzumiraju i deca i stari, zdravi, bolesni i rekovalescenti. S obzirom da je sok veoma jak, osobe kojima i manja količina stvara neprijatnost, mogu da razblaže sok vodom ili da ga dodaju drugim voćnim napitcima.

Aronija i antioksidanti (i nešto malo hemije)

Aronija je nosilac najjače antioksidativne aktivnosti u svetu biljne ishrane i često se u mnogobrojnim tekstovima može naići na podatak da je aronija bogata antioksidantima, vitaminom P, flavonoidima, antocijaninima ili polifenolima.

Antioksidanti iz namirnica ili suplementi

Ispitivanjima je utvrdjeno da uzimanje suplemenata nema isti uticaj kao unošenje antioksidanata putem hrane. Takođe, suplementi mogu da spreče apsorpciju drugih hranljivih sastojaka iz hrane.

Antioksidanti i slobodni radikali - (ne) stabilna ravnoteža?

Slobodni radikali se konstatno stvaraju u telu. Bez antioksidanata slobodni radikali bi ubrzo izazvali ozbiljne povrede i eventualno rezultovali smrću.
Ipak, slobodni radikali takođe imaju važnu funkciju u održavanju zdravlja.

Aronija VP

Naša plantaža aronije nalazi se na Fruškoj gori u prijatnom i šumovitom okruženju. Naša mala manufaktura bazirana je na izradi matičnog soka aronije. Želja nam je da podignemo svest o važnosti prevencije…